MERCATORPARK – Antwerpen

Inspectie, monitoring en bewaking van de waterkwaliteit na renovatie van een stookplaats in Antwerps wooncomplex

De Bie-Veba installatie bedrijf is een gerenommeerde naam op het vlak van grote projecten en onderhoudscontracten voor centrale verwarming en sanitair in flatgebouwen en appartementen.

Uitdaging

Gezien de aanwezige problematiek van waterkwaliteit in de collectieve verwarmingsinstallatie van het wooncomplex Mercatorpark in de Fruithoflaan, Berchem, koos zaakvoerder Jos Smets van Debie Veba voor een samenwerking met Aqualisys bij de renovatie van deze stookplaats.

Samenwerking

Samen met de engineeringdienst van Debie werd voorafgaand de aanwezige waterkwaliteit nauwkeurig geanalyseerd en gerapporteerd.

Q-scan

Tevens werd er een Q-scan op het systeem uitgevoerd om de verscheidene invloedfactoren en componenten in kaart te brengen. Op basis van deze informatie kon de renovatie met een gerust gemoed uitgevoerd worden.

Inspectie, monitoring en bewaking

Binnen de 8-12 weken na de renovatie wordt de waterkwaliteit gecontroleerd.
D.m.v. een nieuw type sensoren wordt het verdere corrosierisico van de installatie gemonitord en in een latere fase automatisch bewaakt. Gezien de voorgeschiedenis van de installatie werd een intensiever opvolgingstraject uitgewerkt voor het 1ste jaar na de renovatie. Samen met het onderhoudsbedrijf werden ook de nodige onderhoudsrichtlijnen met betrekking tot waterkwaliteit in een protocol opgesomd, zodat deze in het jaarlijks onderhoud eenvoudig kunnen uitgevoerd en gecontroleerd worden.