ACIS – Maison St-Joseph, Liège

Expertise en begeleiding van de herstellingswerken

ACIS (Association Chrétienne des Institutions Sociales et de Santé) is een vzw actief in de sociaal-medische sector in Wallonië en Brussel. In totaal werken meer dan 4500 mensen voor de groep, verspreid over 66 zorginstellingen.

Maison St-Joseph te Luik is een rust- en verzorgingsinstelling met in totaal 200 bedden en sinds juni 2007 ook 29 service flats.

De verwarming van de totale site is verdeeld over 2 stookplaatsen.

Opdracht Aqualisys

Door aanhoudende problemen op één van de ketels in stookplaats 1 wil de directie de oorzaak verder laten onderzoeken. Bovendien werd in stookplaats 2 recentelijk een ketel vernieuwd, maar tast men in het duister over de huidige waterkwaliteit en goede werkingscondities van de nieuwe ketel. Aqualisys voert een Q-scan van beide stookplaatsen uit.

Q-scan

Uit de Q-scan bleek oa. dat voor 1 stookplaats slechts 25% van het noodzakelijke expansievolume nog effectief operationeel was. Bovendien bleek een te hoge geleidbaarheid van het systeemwater, waardoor corrosie processen gemakkelijker kunnen plaatsvinden. Op stookplaats 2 waar recentelijk een nieuwe ketel met aluminium warmtewisselaar werd geplaatst, bleken beide aanwezige expansievaten defect te zijn. Bovendien was de pH van het systeemwater te hoog voor een stabilisatie van de aluminium componenten in de installatie. Dit bleek ook duidelijk uit de concentratie meting van het systeemwater.

Oplossing

Aqualisys bood een oplossing door het installatiebedrijf te begeleiden bij de vervanging en afstelling van de expansievaten. Verdere conditionering en opvolging van de waterkwaliteit op beide stookplaatsen bleek noodzakelijk. Een uitgebreide opvolging en monitoring werd aangeboden.